ERGONOMISK SIDDEPUDE
Siddepuder er fantastiske for både børn og voksne og kommer i mange forskellige varianter. Uanset hvilken du vælger, er de designet til at give en behagelig siddeoplevelse, især for dem, der tilbringer mange timer på kontorstolen.
Luften i siddepuden skaber en bevægelig siddeflade, hvilket stimulerer de dybereliggende ryg- og mavemuskler. Resultatet? En bedre siddestilling og forbedret kropsholdning!
For børnene, der nogle gange har svært ved at sidde stille, er disse siddepuder også en genial løsning. De kan hjælpe med at få dem til at forblive mere fokuserede i skolen. Du kan læse mere om siddepuder til børn her!
Kort fortalt om siddepuder:
- En siddepude kan være et effektivt redskab til at forebygge rygsmerter ved mange timer ved skrivebordet og til behandling af rygproblemer. Den ustabile overflade aktiverer bækkenbundens muskler, hvilket styrker rygsøjlen og forbedrer koordinationen af rygmusklerne.
- Siddepuden stimulerer blidt ryggens muskler takket være sin luftfyldte konstruktion, hvilket bidrager til en kontinuerlig og skånsom stabilisering af rygsøjlen.
- Når siddepuden er pumpet op, har den en højde på cirka 8 cm og en diameter på mellem 30 og 36 cm. (alt efter model) De fleste siddepuder har en rund form, men der findes også modeller i kileform.
- Selvom siddepuder ofte anvendes på kontorer, i skoler eller derhjemme, kan de også bruges til forskellige gymnastikøvelser. Især børn synes, at de er fantastiske til balanceleg.
- Luften i siddepuden kan justeres efter behov, så den passer til din præference for bevægelighed. Dette gøres ved, enten at tilføje eller fjerne luft fra puden. Hvis du ikke allerede har en pumpe, kan du købe en her!
|
Ergonomisk siddepude - Vil du vide mere?
... så læs endelig videre!
Hvad er en ergonomisk siddepude?
Det er en pude indeholdende luft, som er designet til at forbedre din kropsholdning og mindske eventuel ubehag, når du sidder i længere tid ad gangen.
Ved at bruge sådan en pude kan du reducere den belastning og det pres, som opstår, når du sidder i lang tid, især hvis du har et kontorjob eller lignende.
Siddepuder er virkelig smarte, fordi de optager meget lidt plads, men de virker på samme måde som f.eks. store siddebolde. Når du sidder på den lidt ustabile overflade, træner du nemlig effektivt din ryg- og mavemuskulatur.
Det bedste er, at du kan justere luftmængden i puden, så den passer præcis til dig og din krop. De er lavet af et materiale kaldet "Ruton", som er lugtfrit og fri for både latex og skadelige phthalater og kan holde til en vægt på helt op til 200 kg.
Hvilke typer af siddepuder findes der?
Rund siddepude
Der er tre størrelser af denne variant – en til børn og to til voksne:
» Se børnestørrelsen på 30 cm. her
» Se voksenstørrelserne på 33 og 36 cm. her
En rund siddepude giver dig en generel jævn og universel støtte. Den er designet til at fordele din vægt ligeligt over hele puden, hvilket kan være behageligt uanset din kropsform og størrelse.
Kileformet siddepude
Der er to størrelser af denne variant – en til børn og en til voksne:
» Se børnestørrelsen på 29 x 29 cm. her
» Se voksenstørrelsen på 35 x 35 cm. her
Fordelen ved den kileformede er, at den hæver din bagdel lidt, og derved fremmer en mere ergonomisk korrekt siddestilling og reducerer trykket på rygsøjlen og hofterne.
Med eller uden dupper?
Dupper på siddepuder tjener flere formål.
For det første fungerer de som små "massageteknikker", der stimulerer blodcirkulationen og reducerer muskelspændinger, hvilket gør din siddestilling mere behagelig.
Derudover bidrager dupperne til bedre luftcirkulation ved at skabe luftlommer mellem din krop og puden, hvilket mindsker svedighed og ubehag, især under lange perioder med siddearbejde.
Endelig tilføjer de ekstra greb og stabilitet, hvilket forhindrer glidning på glatte overflader som kontorstole eller bilsæder. Samlet set bidrager luftdupperne til en mere behagelig siddestilling.
N.B. Hvis du vælger en siddepude med dupper, skal du være opmærksom på, at kun den ene side har dupper!
Opsummering
Generelt afhænger dit valg mellem en rund og en kileformet siddepude af, hvad du foretrækker og har brug for.
Den runde pude er mere fleksibel og tilpasningsdygtig, mens den kileformede pude giver en mere målrettet og ergonomisk korrekt støtte, især til dem, der har brug for det.
Uanset hvilken model du vælger, vil du helt sikkert mærke en enorm forskel og opnå en mere behagelig siddestilling samt stærkere ryg- og mavemuskulatur.
|
Siddepudens materiale
Det er ikke bare kvaliteten på selve materialet der tæller... men også hvilket materiale siddepuderne er lavet af.
Da de fleste siddepuder på markedet er lavet af gummi, er det utroligt vigtigt for dig (eller dit barn) at sikre, at siddepuden er fremstillet uden skadelige phthalater (blødgørere).
Hvis du vælger en siddepude, hvor dette ikke er tilfældet, skal du være opmærksom på, at phthalater langsomt men permanent afgives fra produktet og kan forårsage skader som infertilitet, leverskader og adfærdsproblemer! Kilde: Miljøstyrelsen
TÜV certificering
Ligesom indenfor fødevareindustrien eller teknisk udstyr, har fitness- og sundhedssektoren en TÜV-certificering. Denne certificering sikrer, at visse standarder og betingelser er opfyldt.
TÜV-certificeringen er en indikation på, at produktet er blevet testet for skadelige stoffer.
Hvis du støder på et TÜV-mærke, mens du køber en siddepude fra producenten TOGU, er det typisk "TÜV-Süd-mærket", eller du kan også se et godkendelsesmærke fra "Association of Healthy Back", "Bedre liv eV" eller "Tysk sammenslutning af tyske rygskoler eV".
En fælles karakteristik ved disse certificeringer er, at de testede produkter er miljøvenlige og anvendes også til terapeutisk behandling. Både behandlingen og kvaliteten af det anvendte materiale er i fokus, hvilket garanterer sikkerheden for de personer, der bruger produktet.
Ofte stillede spørgsmål vedrørende siddepuder
1. Hvordan skal jeg sidde på den ergonomiske siddepude? Det er yderst vigtigt, når du sidder på siddepuden, at du sidder komfortabelt. Sørg for at sidde så lige og naturligt som muligt, uden at "vrikke" fra side til side. De små bevægelser ved at sidde på den ustabile overflade er alt rigeligt!
Hvis du efter de første par dage mærker noget ømhed i mavemusklerne eller lettere rygsmerter, skal du ikke blive urolig eller nervøs - din krop skal nemlig lige vænne sig til den nye belastning.
2. Hvor længe må jeg sidde på puden? Den første uges tid vil vi klart anbefale kun, at benytte siddepuden ½ - 1 time om dagen (kroppen har bedst af lidt tilvænning).
Derefter kan du egentlig bruge den lige så meget du vil. Dog vil vi helt klart anbefale skiftende stillinger gennem arbejdsdagen/skoledagen.
Med andre ord: Vekslende stillinger er KLART at foretrække og kunne f.eks. være skift mellem siddepude, almindelig stol samt stående.
3. Hvilken størrelse siddepude skal jeg vælge? Størrelsen afhænger af din egen kropsstørrelse, men bevæger sig typisk i området 30 cm til 36 cm. Siddepuderne med en diameter på 30 cm. henvender sig primært til børn i alderen 3-10 år (ca. børnehave - 3. klasse).
Derefter er det faktisk "bagdelens" størrelse der er bestemmende for, om det skal være en 33 cm. siddepude eller 36 cm. Der findes ikke en regulær guide for, hvor "bred" en bagdel man skal have for at gå op i størrelse 36 cm., men langt de fleste vælger en 33 cm...
Personligt forstår jeg det ikke, for det er langt mere behageligt at sidde på en større siddeflade (36 cm.) og virkningen er 100 % den samme - uanset diameter! Så med mindre man er en lille "spirivip", ja, så vil jeg klart anbefale siddepuden på 36 cm. i stedet for 33 cm.
4. Hvor meget luft skal jeg pumpe i siddepuden? Som udgangspunkt kommer siddepuden med den mængde luft der anbefales. Dog kan man efterfølgende selv justere luftmængden, så den passer præcist til ens eget ønske.
Synes man f.eks. at siddepuden er lidt for "livlig", kan man pumpe lidt mere luft i puden - og omvendt, tage lidt luft ud hvis man ønsker den mere livlig. Men pas på med at pumpe for meget luft i, da du dermed mister siddepudens formål, nemlig den ustabile overflade!
5. Hvordan tager jeg luft ud af siddepuden? Har man f.eks. købt vores pumpe til siddepuder, er der en spids studs skruet på pumpen. Denne studs skruer man af og stikker den ned i siddepudens ventil. Når dette er gjort, presser du ned på puden og luften vil stille og roligt sive ud...
6. Skal jeg vælge en siddepude med eller uden dupper? Tjaaa... faktisk lidt svært at svare på, da jeg personligt tvivler på duppernes effekt!
I følge producenten TOGU har dupperne er masserende effekt og øger blodgennemstrømningen. Årsagen til min tvivl er, at sidder man f.eks. i et par cowboybukser, ja, så er det yderst begrænset hvor meget man overhovedet kan mærke dupperne.
Vælger man alligevel en siddepude med dupper, så kan jeg lige nævne, at der kun er dupper på den ene siddeflade.
7. Kan en siddepude nedsætte smerter i ryggen? Absolut, en siddepude kan være effektiv til at mindske rygsmerter. Ved at sidde i lange perioder kan ryggen, og især den nedre del, opleve belastning og pres. En siddepude kan bidrage til en bedre holdning ved at rette rygsøjlen og tilskynde til en sundere siddeposition. Dette kan hjælpe med at lette belastningen på ryggen og mindske rygsmerter.
Desuden kan en siddepude hjælpe med at styrke kernen og stabilisere rygsøjlen ved at opfordre til kontinuerlig justering af balancen. Denne forøgede muskelaktivitet kan hjælpe med at forebygge stivhed og ubehag i ryggen. Dog er det vigtigt at huske, at mens siddepuder kan hjælpe med at afhjælpe rygsmerter, er de ikke en erstatning for professionel medicinsk vejledning eller behandling.
8. Kan man bruge puden på sin kontorstol? Bestemt, en siddepude kan absolut bruges på en kontorstol. I dagens arbejdsverden, hvor mange mennesker tilbringer mange timer om dagen siddende på kontorstole, kan det være en udfordring at vedligeholde en god holdning. En siddepude kan hjælpe med at justere rygsøjlen, fremme en bedre holdning og reducere rygsmerter.
Den er designet til at være let og bærbar, så den nemt kan bruges på forskellige typer stole, inklusive kontorstole. Den er også nyttig for dem, der arbejder hjemmefra og muligvis ikke har adgang til ergonomiske kontormøbler. Siddepuden kan indgå som en del af en overordnet strategi for at forbedre siddekomfort og -holdning på arbejdspladsen.
9. Kan en siddepude med hul i midten hjælpe ved ømt haleben? Helt sikkert ... en siddepude med et centralt hul kan være meget effektiv til at afhjælpe smerter i halebenet, også kendt som coccyx. Halebenet er den nederste del af rygsøjlen og kan blive smertefuld, hvis det udsættes for vedvarende tryk.
En siddepude med et midterhul er designet til at aflaste trykket på halebenet ved at give et område, hvor det ikke berører siddefladen direkte. På denne måde kan puden hjælpe med at mindske smerte og ubehag forbundet med at sidde i længere perioder, særligt for dem med smerter i halebenet.
10. Hvordan holder luftpuder kroppen i bevægelse? Luftpuder virker ved at fremme konceptet om dynamisk sidning. Tanken er at engagere kroppens kerne- og rygmuskulatur, selv mens man sidder ned.
Når du sidder på en luftpude, bevæger luften sig rundt inde i puden, hvilket resulterer i en ustabil siddeflade. Denne ustabilitet tvinger din krop til løbende at justere og balancere for at opretholde en stabil siddestilling. Denne konstante bevægelse holder kroppen i en let bevægelsesstatus, hvilket kan forbedre blodgennemstrømningen og styrke musklerne.
Ved at holde kroppen i let bevægelse, selv mens du sidder, kan luftpuder hjælpe med at forbedre holdningen og reducere rygspændinger.
|
Spørgsmål?
Har du stadig spørgsmål? Om materialer, de forskellige siddepuder, anvendelse eller andet? Så skriv endelig til mig!
Min e-mail er: [email protected]
God træning!